Новини

По случай деня на пчеларя управителя на „Пчеларска къща -Сливен“ Красимир Петров бе поканен в местния информационен Канал 6

 


 

Ден на пчеларя

Денят на пчеларя се отбелязва на църковния празник Св. свещеномъченик Харалампий. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Празникът се почита предимно в Източна България. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

Празника бе отбелязан с награждаване на най добрата рисунка и бе отразен от местния Канал6


 

1538854_646567928739302_91280670_nНа 27.01.2014 г. под патронажа на областния управител Корнелий Желязков бяха връчени призове на водещите селскостопански производители от област Сливен. Награждаването се организира от Областна дирекция „Земеделие“ – Сливен съвместно с областна администрация Сливен. Официални гости бяха народните представители Десислава Танева, Деян Дечев и Янко Янков. Присъстваха земеделски производители и представители на браншови организации в сектора.

В приветствието си при откриването областният управител Корнелий Желязков подчерта, че с днешната среща се надява да се постави едно добро начало, което да се превърне в традиция. Целта на връчването на наградите в сферата на селското стопанство е да се стимулират и подкрепят онези, избрали да работят в този труден отрасъл. „Всички разчитаме на вас Сливен да се превърне във водеща област в земеделието и животновъдството“, завърши той.

Г-жа Танева пожела здраве и късмет на присъстващите. Тя се надява техните виждания да бъдат чути, а предложенията и намеренията им да намерят своето подобаващо място в Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период 2014-2020 г.

Г-н Дечев каза, че е приятно изненадан от това, че толкова много млади земеделци и животновъди са намерили място сред отличените. „Всички трябва да работим усилено, за да стане трудът на фермерите по-лесен“, каза той и заяви подкрепата си за добрите начинания в сектора.

Г-н Янков сподели, че е особено горд от моменти като този, които се случват в Сливен. „Това, което сте постигнали, е равносилно на героизъм и ви прави чест“, каза депутатът. Той е убеден, че в тези сложни времена, фермерите ще намерят верния път към успеха. Според него шансът на България е в селското стопанство, а участието на сектора в БВП ще става все по-голямо. Г-н Янков обърна внимание и на нарастващата роля на браншовите организации и пожела още повече и по-значими награди.

Тодор Братанов – директор на ОД „Земеделие – Сливен, каза, че с тази церемония се отдава уважение към фермерите, които са много на територията на областта. Затова и задачата да се изберат водещите не е била лесна. Наградите целят да стимулират и отличат най-добрите практики в съответната област, да популяризират сред обществеността най-талантливите и способни фермери, тяхната дейност и успехи в родното селско стопанство. Номинациите се излъчиха и са съгласувани с: Областна дирекция “Земеделие” гр. Сливен; Териториално звено “Лоза и вино” гр. Сливен към ИАЛВ; Асоциация на зърнопроизводителите в Сливенска област; Асоциация за развъждане на черношарената порода в България гр. Добрич; Организация на производители на праскови – “Българска праскова” ООД гр. Сливен; Регионалните асоциации на млекопроизводителите в Сливенска област; Регионална животновъдна асоциация – Сливен; Национална браншова организация “Български пчеларски съюз” гр. София.

Категориите и носителите на наградите са:
– Зърнопроизводство – „АГРОКОМПЛЕКС КОНЬОВО” ООД – с.Коньово и ЗКПУ „КООП КОВАЧИТЕ 92” – с.Ковачите;
– Лозарство – „ЕДОАРДО МИРОЛИО” ЕООД – с. Еленово и “АНЖЕЛУС ЕСТЕЙТ”;
– Зеленчукопроизводство – „СКЪТ” ЕООД – гр. Сливен и ПЕТЪР АНДОНОВ ЗЛАТЕВ, с. Крушаре;
– Овощарство – „БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА” ООД – гр. Сливен и “ЕКОПРОДУКТИ” ООД – гр. Сливен;
– Птицевъдство – ”ЕКО ФАРМ 2005” ЕООД – с. Панаретовци;
– Пчеларство – КРАСИМИР ПЕТРОВ – с. Кортен;
– Свиневъдство – „ВЖК – РОДОПА – НОВА ЗАГОРА” ЕООД;
– Овцевъдство – ЖЕЛЬО РАДЕВ ИВАНОВ – с. Загорци и ДИМИТЪР ЩЕРЕВ КАЦАРОВ – с. Прохорово;
– Говедовъдство – ЕТ “КОХОРТИС МИЛК-МАКСИМ МИНЧЕВ” – с. Кортен;
– Най-добра говедовъдна ферма – ЕТ „ДИАНА-МИ-МИНЧО ИВАНОВ” – с. Кортен;
– Млад фермер-животновъд – ДРАГОЛ МАРИНОВ ГЕОРГИЕВ – с. Сборище;
– Най-бързо развиваща се ферма с насоченост животновъдство – „СЕМЕНА СИНХРОН” ООД;
– Приз „За доказан принос при осъществяване на развъдна дейност в говедовъдството в Сливенска област” – Иван Омайников, Димитър Димитров, Павел Ангелов, Радка Колева, Спасийка Статева, Кремена Петрова, Таня Димитрова, Михаил Михайлов.